Stopp

stopp8Manglende ettervern
Manglende ettervern øker risikoen for tilbakefall. Det har vært en overvekt av domfelte med høy risiko for tilbakefall. Imidlertid ser vi at risikoen for tilbakefall blant unge domfelte til samfunnsstraff overlates til tilfeldighetene. Pr. i dag finnes det ingen statlig eller kommunal systematisk oppfølgning av unge domfelte etter endt samfunnsstraff. Verken kommune eller stat har hittil tatt ansvaret for denne gruppen.

Stigma
Domfelte som gjennomfører samfunnsstraff har fra samfunnets side fått tilskrevet identitet som kriminelle, og trenger tett oppfølging fra oppbyggende, ansvarlige og positive voksenpersoner over tid. Særlig etter domsavsigelse vil den tilskrevne kriminelle identiteten kunne internaliseres i ungdommen, og kan fort bli en selvoppfyllende profeti. Dette skyldes og at noen unge domfelte ikke har nådd fram på skolen, innen idrett og andre sosiale arenaer hvor lovlydige ungdommer treffes. De unge domfelte får dermed en positiv bekreftelse på sin identitet som kriminell fra sin omverdenen (venner, kjærester, eldre, mer hardbarkede kriminelle, og mulighetene til raske økonomiske gevinster, samt kollektivt positive opplevelser av rus og vold).

Da det ikke finnes noe kommunalt eller statlig oppfølgingstiltak (ettervern) etter endt samfunnsstraff for unge domfelte, har UmV etter mange års tett samarbeid med friomsorgen tatt ansvar og på eget initiativ lansert tjenesten Stabilitetsoppfølging (Stopp). UmV er først i Norge med Stopp tjenesten.

Følgende masteroppgaver i kultur- og samfunnspsykologi ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo er evalueringsundersøkelser av UmVs arbeid med straffedømt ungdom:

Mandal, 2012. De sådde frøet, men jeg grodde ideen. 
Strande, 2012. Jeg bare var der. 
Breck & Reer, 2009. Morgendagen har nye muligheter. 

Stortingsmelding 37 (2007-2008) slår fast «(...) at det Ungdom mot Vold har utviklet innen ettervern og stabilitetsoppfølgning er unikt for Norge». 

Ut av kriminalitet
Stabilitetsoppfølgning er en frivillig avtale mellom domfelte og UmV med det mål for øyet å motvirke risikofaktorer til ny kriminalitet og tilbakefall. UmV har avtale om stabilitetsoppfølgning med mange unge domfelte. Arbeidet utføres vederlagsfritt.

Stopp bygger videre på allerede gjennomførte aktiviteter for at vedkommende ikke kommer i en underskuddssituasjon igjen. Avtalen kan være skriftlig og muntlig, og har en varighet på 3 til 12 måneder. Vedkommende kan etter endt avtale likevel når som helst komme til Veiledningssenteret for en god samtale eller videre oppfølging. Noen ganger handler det bare rett og slett om behovet for en fellesskapstilhørighet.

Under Stopp skal domfelte få støtte og hjelp ved behov til blant annet til å søke etter et egnet sted å bo, hjelpe domfelte med skoleplass, videreutdanning, behandling, arbeid, juridisk veiledning og nettverk. Det skal også ytes bistand med eventuell gjeldsordning, økonomiplanlegging, budsjetter, opprettelse av bankkonto og ID-dokumentasjon. Tilbudet er rettet spesifikt for unge domfelte til samfunnsstraff, men kan også gjelde for andre brukere.

Tjenestens formål er å sikre forutsigbarhet for partene under oppfølgningsperioden og effektivisere oppfølgingsarbeidet opp mot relevante institusjoner med den hensikt å sikre to hovedmål:

  • Fortsette arbeidet med å motvirke nye straffbare handlinger,
  • Sikre samfunnet mot nye kriminelle handlinger

Stopp er behovstilpasset ut i fra UmVs tilgjengelige ressurser. Tjenesten omfatter ett eller flere av følgende oppfølgingstiltak: Individuelle samtaler, nettverksbygging, styrking av posisjon opp mot arbeidsmarkedet og motivasjon til videre utdanning.