Inkludering for trygghet

- Et samfunnsprosjekt for forebygging av vold, konflikt, kriminalitet og utrygghet i samfunnet.

thumb5974”Ungdom mot Volds forebyggende arbeid har som mål å hindre utenforskap og hjelpe enkeltpersoner til å gjenvinne sin rettmessige plass i samfunnet. Ungdom mot Vold arbeider individorientert og i samarbeid med relevante samfunnsaktører i det kriminalitetsforebyggende arbeidet. (…) Målgruppen er unge som står i fare for å bli marginalisert, bli langtidsledige eller utvikle en livsstil som kan gi psykiske og fysiske utfordringer for den det gjelder og omgivelsene. (…) Ungdom mot Vold erfarer at unge som begår kriminalitet mot andre, selv har hatt alvorlige traumatiske opplevelser. Folkehelsearbeidet har derfor også en kriminalitetsforebyggende effekt. "Meld. St. 19 (2014-2015) Folkehelsemeldingen – Mestring og muligheter", side 41.

Prosjektmål
Bidra til trygghet for alle i samfunnet gjennom inkluderende og kriminalitetsforebyggende
tiltak blant ungdom i risikosonen for eksklusjon og marginalisering.

Målgruppe
Ungdom i risikosonen for eksklusjon, marginalisering, utenforskap mellom 14 – 25 år.

Bakgrunn
Sosial eksklusjon, marginalisering og utenforskap, enten påtvunget eller selvvalgt, gir høyere risiko for:

  • utvikling av dårlig psykisk og fysisk helse,
  • å bli svakerestilt i arbeidsmarkedet,
  • falle utenfor skoleløpet og
  • for å begå kriminelle handlinger

Sentrale kjennetegn for ungdom som er i risikosonen er blant annet fremtidspessimisme, lav selvtillit, lav samfunnsdeltakelse og kan oftere komme i konflikt med andre i omgivelsen og i opposisjon mot storsamfunnets idealer.

Prosjektet kan bidra til at ungdom får styrket sin selvtillit, identitet og tilhørighet til og for samfunnsdeltakelse. De vil med andre ord bli motivert og bevisstgjort til aktivt å velge å bli inkludert. For mange ungdom i vår målgruppe er det imidlertid også en utfordring å vite hvordan. Gruppesamtalene vil derfor være sentrert rundt temaene:

  • kommunikasjon,
  • konfliktløsning og
  • samfunnsdeltakelse

Gjennom kunnskap, refleksjon og diskusjon vil målgruppen få økt bevissthet om seg selv og hvilken ressurs de kan være i fellesskapet.

Samarbeidspartnere
Hovedsamarbeidspartnere for dette prosjektet er skoler og andre formelle samarbeidspartnere er friomsorgskontorene og politiet. Øvrige relevante aktører er Universitetet i Oslo